Jönköpings län

Storbråk i konstnärsförbundet

Det är storbråk i Smålands konstnärsförbund bland de 150 medlemmarna. Hittills har fyra styrelsemedlemmar hoppat av, inklusive ordföranden Hans Fredholm i Eksjö.

Kvar finns nu endast tre ordinarie ledamöter och två suppleanter. De som hoppat av skriver på konstnärsförbundets blogg och att de tycker inte det är tillräckligt högt i tak i Smålands konstnärsförbund efter uteslutningen av de båda värnamokonstnärerna Christian Immonen och Christina Bergqvist.

-Jag är kanske inte så förvånad ändå, för det är inte så högt i tak som det borde vara i ett konstnärsförbund, säger Christina Bergqvist. Där tycker jag att man ska kunna bråka och vara dum och göra dumma saker och få kritik - så borde det vara, fortsätter hon.

Christian Immonen och Christina Bergqvist var de två som arrangerade V.ART09 - en konstnässa i Värnamo i höstas, som en del i förbundet upplevde som konkurrens till konstnärsförbundet och Smålands konstarkiv.

Vad är det ni bråkar om i konstnärsförbundet egentligen?

-Ja...  vem är det som bråkar egentligen? Jag tycker inte att jag och Christian Immonen bråkar. Vi vill inte konkurrera med konstarkivet och vi är ju själva medlemmar i konstnärsförbundet. Men vi tycket också att man behöver många scener. Ju fler scener - desto rikare och mer dynamiskt kulturliv.

Reporter
Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Smålands Konstnärsförbunds styrelse 2009

Ordförande:
Hans Fredholm (avgått)

Jönköpings Län:
Kristina Bergqvist (utesluten),
Calle Örnemark
suppl. Björn Bengtsson (avgått)

Kalmar Län:
Eva Hagman (avgått)
Åsa Jonasson (avgått)
suppl. Erling Johansson

Kronobergs Län:
Kenneth Sjöö
Roger Simonsson
suppl. Thomas Franzén

Smålands Konstarkivs representant:
Karin Lundh

Läs vad de avgående styrelseledamöterna skriver i Smålands konstnärsförbunds blogg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista