Jönköpings län

Inga kontantköp på bussen

Nu ska kontanterna minska på bussarna i Jönköping. Ny teknik ska få passagerarna att välja nya betalningsätt, för att minska rånrisken.

Så sent som i söndagsnatt utsattes en busschaufför för ett rånförsök på Råslätt, och fackförbundet Kommunal vill egentligen att bussarna ska bli helt kontantfria.

-Pengarna ska bort från bussarna eftersom vi som jobbar är ensamma på bussen, vi sitter i ett trångt bås och är helt utlämnade, säger Jan Ekman, skyddsombud på Arriva i Jönköping.

Nytt digitalt system
Det är mycket på gång inom det här området; Länstrafiken installerar nu ett helt nytt digitalt biljettsystem där folk istället kommer att kunna betala exempelvis via internet. Från och med på onsdag ska man kunna köpa biljett till Jönköpings stadsbussar via sms och meningen är att det efter hand ska utökas i hela länet. Men Länstrafiken vill trots allt ha kvar möjligheten att betala med kontanter som en nödlösning säger trafikchef Jan-Peter Pettersson till Nyheterna.

Kräver kontantlösa bussar
Frågan om helt kontantlösa bussar har återigen blivit aktuell i länet efter att två maskerade män försökte råna en busschaufför på Råslätt i Jönköping. Chauffören blev chockad och arbetar inte idag berättar Jan Ekman. Fackförbundet har idag haft diskussioner med Arrivas ledning om hur man ytterligare kan stärka säkerheten för chaufförerna. Och kommunal vill alltså gå så långt att man ska kunna neka folk som inte har kontanter att åka med säger Jan Ekman:

-Om vi kommer ända fram till mållinjen vet jag inte, men det är vår förhoppning och vårt krav, säger han.

Reporter
Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista