Vrigstad/Länet

Företagare slipper skatten

Många företagare i länet har klarat finanskrisen genom att få uppskov med skatten. Det rör sig om en tillfällig lag som regering infört för att hjälpa företag genom finanskrisen.

- Det ger en lindring att man kan vänta upp till ett år med att betala skatten, säger Christina Malm på Skattemyndigheten.

Nu har telefonen börjat ringa igen på Vrigstad Wärdshus. Men i början av året såg det inte lika muntert ut, berättar ägaren Svante Stenervik.

- Det blev stora indragningar på företag och då konfererade man inte, så våren var otroligt tuff, säger han.

Likviditeten ett problem
Efter en kärv start på året beslutade Svante Stenerviks att begära anstånd med arbetsgivaravgifterna för juni månad. Just juni är en tuff månad eftersom all semesterersättning betalas ut då. Och utan det här anståndet tror Svante Stenervik att företaget hade fått problem med likviditeten.

- Vi brottades med den under senare hälften av våren, och när vi hade den här möjligheten så gjorde vi det annars hade det varit riktigt jobbigt, säger han.

Miljarder i uppskov
Totalt sett har runt 160 företag i länet utnyttjat möjligheten att skjuta på inbetalningen av arbetsgivaravgifter och preliminärskatt. Sammanlagt rör det sig om 50 miljoner kronor som Skatteverket väntar på att få in från Jönköping län. Sett till landet som helhet rör det sig om 4000 företag som är skyldiga fem miljarder.

Och Svante Stenervik tror att den här lagen har räddat många företag genom krisen.

- Framförallt i denna regionen med underleverantörer till Volvo och Saab, jag tror många utnyttjat möjligheten och det ser jag som positivt, säger han.

Reporter
Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se

Reporter
Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista