Vaggeryd/Länet

Dragkamp om polisen

Kommunerna i Jönköpings län kämpar nu för att få så stor del som möjligt av de 40 nya poliser som länet får nästa år.

Länets kommuner jobbar aktivt för att få fler poliser. Som du har kunnat höra i Nyheterna tidigare så kommer det totalt 40 nya poliser till länet nästa år. Och det är många kommuner i länet som vill ha de här nya poliserna. Vaggeryd är ett exempel där man nu argumenterar för sin sak.

-Vi för samtal med polisen och ställer de här kraven upprepade gånger att vi vill ha mer stationära poliser i Vaggeryds kommun. Framförallt när det gäller sabbet och ungdomsbrottsligheten så önskar jag att polisen, kommunen och sociala myndigheter kunde göra mer, säger Berry Lilja (S) som oppositionsråd i Vaggeryds kommun

Närmaste polis finns oftast ungefär en halvtimmes körväg eller mer från Vaggeryd och de andra orterna i kommunen. Och på samma sätt kan det vara i många andra av länets kommuner.

-Om poliser fanns närmare, och oftare befann i kommunen så skulle de också veta mer om människorna i orterna, och kunna hålla bättre koll, menar Berry Lilja.

Mimmis magasin, en butik i Vaggeryd som drivs av Mimmi Sandahl, råkade ut för skadegörelse och bråk för någon vecka sen. En kille i 14-årsåldern fick ett aggressionsutbrott och gav sig på skyltfönstret till butiken, en cykel och en bil utanför.

-Man blir livrädd! Direkt känner man ett hot och det känns otäckt säger Mimmi Sandahl.

Mimmis magasin är inte den enda butiken på orten som har råkat illa ut. Tidigare har det varit inbrott i flera butiker i samma område. Med poliser närmare skulle det kännas mycket tryggare menar hon.

-Självklart skulle man känna sig tryggare - närheten gör ju att man får snabbare hjälp, säger hon.

Och nu blir det dragkamp mellan kommunerna i länet om dom nya polistjänsterna som kommer nästa år. För alla kommuner vill ha fler poliser. Vad som bestämmer om en kommun får fler poliser eller inte har bland annat att göra med hur mycket brott som sker i kommunen. Men frågan är hur mycket kommunernas egna argument kan hjälpa dem att få nya poliser.

-Det är ju svårt att säga. Det är ju närpolischeferna som kan sitt område och som gör planen. Hur mycket intryck de tar av kommunerna är svårt för mig att säga, säger Ove Eriksson, chef för polisens operativa enhet i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista