Jönköpings län

Dyrare med hjälpmedel i vården

Det kommer bli dyrare framöver för patienter som behöver hjälpmedel eller speciell mat, eftersom landstinget har beslutat om förändringar i egenavgifterna

De borgerliga politikerna har idag sagt ja till en rad förändringar när det gäller egenavgifter på det här området. När det gäller patienter som behöver sondmat eller näringsdryck så kommer avgiften höjas från dagens 170 kronor i månaden till mellan 250 och 1400 i månaden.

-Det blir en stor höjning för enskilda patienter, säger kristdemokratiska landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd till Nyheterna, men tillägger att avgifterna inte har höjts på nästan 20 år i vårt landsting.

När det hjälper hjälpmedel så kommer patienterna själva få stå för enklare hjälpmedel som osthyvlar och smörknivar. Det här för att landstinget istället ska kunna satsa på hjälpmedel till patienter med ADHD och andra neuropsykiatriska funktionshinder.

Socialdemokraterna tycker att det är för lite patientperspektiv i förslaget och att det borde utredas hur förändringarna slår mot patienterna.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista