Gnosjö/Länet

Inget vaccin mot vanliga "flunsan"

I skuggan av svininfluensan har den vanliga så kallade säsongsinfluensan hamnat i skymundan. På många vårdcentraler runt om i länet finns inget vaccin att få mot den.

Den som har velat vaccinera sig mot den vanliga influensan har fått nej och tvingats vänta, trots att vaccinet redan finns, berättar smittskyddsläkare Per-Erik Åbom.

-Jag tror de flesta vårdcentraler har varit så upptagna med planering för att klara av den här pandemivaccinationen, så säsongsvaccinet mot influensa har kommit lite i bakgrunden, säger han.

Vid den här tiden tidigare år så har vaccinationerna mot den vanliga säsongsinfluensan varit i full gång, men i år är de flesta vårdcentraler i länet så upptagna med svininfluensan att de helt enkelt struntat i den.

-All kraft har gått åt för att genomföra pandemivaccineringen, men vaccin finns att beställa hem och man kan mycket väl ge det vaccinet i väntan på att de årsgrupper som ska ha pandemivaccin blir aktuella, säger Per-Erik Åbom.

Det går att få båda vaccinationerna men många som redan frågat efter det vanliga influensavaccinet har fått nej ute på vårdcentralerna i länet. På Gnosjö vårdcentral anser man att informationen från smittskyddsenheten inte har nått fram och därför har man inte beställt hem vaccinet.

-Vi har inte fått något besked från smittskyddsenheten så i nuläget säger vi nej till patienterna, säger Jana Melle verksamhetschef på vårdcentralen i Gnosjö.

Det ska gå två veckor mellan de olika vaccineringarna och det är onödigt att spilla tid enligt Per-Erik Åbom för det är inte bara svininfluensan som nu drabbat flera personer i länet - fler och fler har nu börjat insjukna i den vanliga säsongsinfluensan också.

-Influensafallen börjar dyka upp nu igen, så vi är väl långsamt på väg in i även den influensaperioden, säger Per-Erik Åbom.

Reporter
Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista