Höglandet

Brandmännen får stanna

De tre brandmän på Höglandet som hotats av uppsägning får förmodligen behålla sina jobb. Facket och arbetsgivaren har nu träffat en uppgörelse

Igår kom fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna överens om att brandmännen ska klara ett test med minimikrav, inte de betydligt hårdare nyanställningstester som arbetsgivarna tidigare krävt.

-Det känns naturligtvis bra, men jag känner också hur onödigt allt det här har varit - jag har gått och mått dåligt i flera månader, säger Sven Eriksson, en av insatsledarna som riskerade sitt jobb

Enligt gammal bestämmelse
Striden hängde ihop med ett protokoll som är nästan två år gammalt. Arbetsgivaren menade att enligt protokollet skulle alla brandmän, oavsett ålder, klara ett nyanställningstest när organisationen gjordes om och alla fick söka om sina tjänster. Det innebar att brandmän som var 58 år skulle klara samma fysiska tester som en 25-åring, annars fanns det inget jobb för dem. Ingen annan räddningstjänst i landet ställde samma krav. Sven Eriksson klarade inte testerna och hotades av uppsägning.

Känns som en seger
Men igår backade arbetsgivarna, och fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna enades om att brandmännen skulle klara minimikrav i stället. Kommunals ombudsman Tony Andersson ser det som en seger.

-Vi har ju gett brandmännen de förutsättningar som vi har jobbat för under hela förhandlingstiden, säger han. Nu har de fram till jul på sig att göra om testerna enligt den nya överenskommelsen.

Men Tony Andersson tror att det kan komma kritik mot minimikraven från andra brandmän:

-Jag tror det finns delade läger i det här. Det finns nog vissa som tycker att vi har sänkt oss för lågt i det här, säger han.

Brandmannen Sven Eriksson ser i alla fall överenskommelsen som en upprättelse.

-Vi har ju känt att vi haft rätten på vår sida, så visst känns det som en upprättelse. Men vår arbetsgivare har ännu inte pratat med mig så jag vet ju inte deras inställning, säger han till Nyheterna.

Reporter
Maria Rymell
maria.rymell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista