Hon är redo för snön

Gör dig redo för snö - under kvällen och natten kommer ett rejält snöområde in söderifrån.

Det har redan snöat på sina håll i länet, framförallt på Höglandet. Men det är inte den snön som SMHI varnat för. Den kommer istället från Skåne upp över Jönköpings län ikväll eller inatt.

Så gör dig redo för en halv decimeter nysnö.

På tekniska kontorets vagnspark i Jönköpings kommun finns det stora saltlagret. Inne i en lada ligger ett helt saltberg som bara väntar på att få åka ut på vägarna.

Carina Johansson har ansvar för snöröjningen i kommunen och hon lovar att de är redo om snön kommer i natt.

- Vi är redo, killarna vet precis vad som ska hända.

Beredda lär de flesta kommunerna vara och antingen börjas det ploga sent i natt eller i morgon bitti, om nu snön kommer som SMHI varnar för. De har utfärdat en klass 1-varning, som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för de del samhällsfunktioner.

Förhoppningsvis lyckas våra kommuner hinner ploga de flesta gator och vägar, för de allra flesta som kör bil, byter däck först efter att snön har kommit.

Tommy Bäckman byter däck på en däckfirma i Jönköping och han väntar sig många kunder imorron, när snön redan har kommit...

- När snön börjar komma så tänker folk till - det blir nog snö i år igen och det först då de drar sig till däcksverkstäderna säger Tommy.

Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista