nya sjukhusregler

Svårt sjuka tvingas betala maten

Dialyspatienter på länets sjukhus skall i fortsättningen få betala för den mat dom äter efter fullgjord dialys. Det har Landstinget i Jönköpings län bestämt och det beslutet upprör nu dialyspatienter.

. Vi dialyspatienter tycker det är för mycket pengar, för vi behöver den maten som vi får eftersom det går åt så mycket energi när vi ligger i dialys, säger Lars-Göran Gustavsson, dialyspatient från Huskvarna.

Landstingets regler säger att dagpatienter till sjukhusen runt om i länet skall betala den mat dom äter på sjukhuset, en måltid dom tidigare fått gratis. Nu skall dom betala samma summa som personalen får betala och det är 67 kronor per måltid. Många av dialyspatienterna kommer till sjukhuset tre till fem gånger i veckan för sin dialys.

- Det finns många äldre som är 75, 80 år och de går inte hem och lagar mat efter dialysen. De orkar inte det, säger Lars-Göran Gustavsson.

Ansvariga på landstinget försvarar beslutet och säger att nu skall man tillämpa dom regler som finns för dagpatienter fullt ut för alla patientgrupper, även dom som går på dialys.

- Vi tycker alla ska betala, oavsett vad man har för sjukdom. Det blir en otydlighet i systemet om vissa patientgrupper får gratis och vissa inte, säger Daniel Lilja, sektionschef på hälso- och asjukvårdsavdelningen på Landstinget.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista