Bara tomma förpackningar kvar, när Kathleen kom till vårdcentralen. Foto: Martin Olson/Scanpix

MS-sjuka Kathleen blev utan vaccin

Flera personer fick vända i dörren in till vårdcentralerna i veckan, trots att de tillhörde någon av riskgrupperna. Vaccinet var nämligen slut på flera håll i länet.

– Jag gick i god tid före stängningsdags, men fick beskedet att vaccinet var slut, säger Kathleen som har sjukdomen MS och tillhör en av riskgrupperna.

Kathleen som tar bromsmediciner mot sin sjukdom hade noggrant räknat ut att det var just i torsdags som hon kunde ta vaccinsprutan. Medicinerna begränsar henne och får inte blandas ihop med vaccinet. I god tid, en dryg timme före stängning, var hon på sin vårdcentral. Men då var vaccinet redan slut och nu tvingas hon vänta flera veckor på att kunna ta sprutan.
– Jag har förlorat en månad och har egentligen ingen aning om vad som händer om jag får svininfluensan, MS-sjukdomen är oberäknelig redan som den är.

Förklaringen är helt enkelt att landstinget inte fått tillräckligt med vaccin från tillverkarna.
– Jag tror inte alls det handlar om att andra människor gått före riskgrupperna, säger Per-Erik Åbom som är smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Han tycker att den som blir utan vaccin ska rådgöra med sin vårdcentral.
– Jag är alldeles säker på att det finns vaccin för den som råkat illa ut och blivit utan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".