Bengt Dahlqvist (M) Arkivbild/SR

Politikerbråk i Vaggeryd

Kommunalrådet i Vaggeryds kommun - moderaten Bengt Dahlqvist - undertecknade på egen hand ett avtal på fem miljoner som ska gå till ett triangelspår i grannkommunen Jönköping. Det gillar inte hans politikerkollegor.

Flera andra politiker anser att Dahlqvist gått emot kommunstyrelsen i frågan. Men kommunalrådet i Vaggeryd tycker inte att han gjort några formella fel, även om han erkänner att han förankrade det dåligt och att det kanske gick lite snabbt när han skrev under i början av september.
– Ja, jag borde ha förankrat det bättre.

Men han anser att ett avtal som kommunfullmäktige skrivit under och som gäller samarbetet mellan Jönköpings och Vaggeryds kommuner gav honom mandat att göra underteckningen kring de fem miljonerna.

Bengt Dahlqvist anser alltså att han inte gjort något formellt fel när han undertecknade ett intyg om att Vaggeryds kommun ska vara med och betala fem miljoner för ett triangelspår vid Torsvik i Jönköpings kommun.

Men det här har fått flera i kommunstyrelsen att reagera. Centerpartisten Kristina Nordquist säger till Nyheterna att hennes uppfattning är att styrelsen klart och tydligt tagit ställning i att inte vara med och betala för just det här spåret. Oppositionsrådet Berry Lilja är besviken och förtvivlad över namnteckningen som han anser helt saknar grund.
– Vi har vid tre tillfällen sagt att vi vill vara med först när det finns en realitet i en järnväg mellan Tenhult och Torsvik.

Men Bengt Dahlqvist själv vill inte riva upp avtalet:
– Min ambition är att det ska fullföljas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista