1 av 3
Claes Hernegård tror på området, bara det satsas. (foto: Jimmy Karlsson/SR)
2 av 3
3 av 3
Jönköping

Vill se Tändsticksområdet blomma

Politikerna i Jönköping tar nu ett rejält grepp för att få till en förändring på det kulturellt värdefulla Tändsticksområdet i Jönköping, där gamla Tändsticksfabriken ligger. Ett välkommet initiativ, menar butiksägare.

I dagsläget är det för få saker som lockar kunder hit säger Marianne Andersson, som driver en hantverksbutik på området. Hon lägger ner verksamheten om bara någon månad.

- Folk gillar den här typen av butiker, men tyvärr har det inte handlats så mycket så det går inte i längden.

Vad beror det på att det inte kommer hit folk?

- Det är för lite verksamhet här överhuvud taget. Här skulle behövas flera olika sorters butiker och restauranger, kaféer och så vidare säger Marianne.

Vid lunchtid är det lugnt och stillsamt mellan de gamla kulturbyggnaderna i rött tegel på Tändstickområdet i Jönköping, bara ett par stenkast från jäktande resenärer och shoppandet vid Juneporten och Storgatan.

En del mindre butiker och fik har öppet, flera lokaler står oanvända men enligt de butiksägare som Nyheterna pratat med är det få som tar sig hit för att handla. Många har haft ett tufft år ekonomiskt.

Men nu ska en rad utredningar startas för att se vem och vilka som ska få etablera sig i lokalerna i framtiden.

Claes Hernegård öppnar upp sin skivbutik för dagen, han drar undan de vita fönsterluckorna av metall och ställer ut högtalare utanför affären. Trots att han har hört om utredningar om området under flera år välkomnar han att det nu händer något.

- Det är ett bra initiativ. Området skulle kunna blomma och vara vad som helst, men nu är det inte som man önskar. Man måste få hit affärer och verksamheter som inte finns på A6 eller i stan, så att folk kommer ner.

Vad tror du om framtiden för Tändsticksområdet?

- Jobbar man rätt så blir det kanon, men det är långt kvar. Man måste välja - antingen sätter man sigill och stänger ner eller så satsar man stenhårt säger Claes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".