Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Vårdköerna granskas

Publicerat tisdag 10 november 2009 kl 06.58

Socialstyrelsen granskar nu landstingen för att se om regeringens löfte om extra pengar till dem som klarar vårdtiderna påverkat patienköerna.

Reglerna för få vara med och dela på kömiljarden handlar om att landstingen ska klara av att ge patienter vård inom 90 dagar - men som det är nu får man räkna bort patienter som själva valt att tacka nej till vård i andra landsting, ställt in besök eller helt enkelt mår för dåligt för att klara av till exempel en operation.

-Vårt uppdrag är ju framförallt att följa upp och titta på vad landstingen har gjort sedan kömiljarden sjösattes. Hittar vi något som är av intresse kring just patienvald väntan så kommer vi att lyfta det, säger Henrik Moberg som är utredare på Hälso- och Sjukvårdsavdelningen på Socialstyrelsen.

De här reglerna har diskuterats mycket på sistone och Henrik Moberg menar att landstingen tolkar dem på olika sätt. I september i år var det 434 personer som väntat mer än 90 dagar på ett läkarbesök i Jönköpings län. Samtidigt har 505 patienter ställts åt sidan på det här sättet, i den så kallade frivilligkön.

 -Vi räknar med att de besök vi gör ska ge en förklaring till varför det ser ut som det gör i vissa landsting. Vi vet egentligen inte de exakta orsakerna, säger Henrik Moberg.

Socialstyrelsen granskar just nu flera landsting, däribland Jönköpings läns, för att se hur pengalöftet påverkat arbetet med köerna. Jönköpings läns landsting klarar kriterierna för kömiljarden i år men Socialstyrelsens granskning kan innebära att reglerna ändras till nästa år, något som landstingsråd Lisbeth Rydefjärd (Kd) välkomnar.

-Jag tycker det är jättebra att man ser över, för det får definitivt inte vara något fejkande med köer bara för att man ska få pengar. Men jag känner mig trygg i de köer som vårt landsting redovisar, säger Lisbeth Rydefjärd.

Reporter
Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".