Miljösamordnare Stefan Bernström på Anderstorps motorbana, bredvid en av banans bullermätare. Foto: Karin Malmsten/SR
Anderstorp

Bullerbråk hindrar motorbanan

Ledningen för Scandinavian Raceway hoppas på betydligt fler tävlingar på banan i framtiden. Men det är en evig strid med grannarna om bullret.

Motorbanan Scandinavian Raceway i Anderstorp vill ha tio gånger så många motortävlingar i framtiden och dessutom ha tillbaks världsmästerskapen för motorcyklar. Men förutstättningen är nya miljötillstånd och det försöker nu grannarna att stoppa i den flera år gamla infekterade striden. Det är snårigt att följa alla turer kring bullertillstånden för motorbanan. Just nu pågår två prövningar av tillstånd - samtidigt. Både ett provisoriskt tillstånd och ett permanent tillstånd.

-Vi har sökt tillstånd för 25-26 bullerhelger. Ser man realistiskt på det så vet vi att vi inte kommer att få så många helger, men verksamheten ska inte vara begränsad av bullertillståndet utan av vår egen kapacitet, säger Stefan Bernström på Scandinavian Raceway.

Stefan Bernström är miljösamordnare på motorbanan menar att det permanenta bullertillståndet är oerhört viktigt.

-Det handlar om framtiden för oss, säger han.

Varför några av grannarna till banan överklagar varje tillstånd så långt det är möjligt genom olika instanser, kan vi inte berätta mer om än vad vi har läst oss till i överklagandena. De tycker att tävlingar och buller är störande. De har valt själva att inte uttala sig fast vi har bett dem. Stefan Bernström blir alltså oemotsagd av banans kritiker när han redovisar sin uppfattning:

-Det har väl varit lite si och så med hur den här bullerfrågan har hanterats genom åren, och det är väl kanske det som gjort att några av grannarna retat upp sig på det här. För tittar man på hur motorsporten har utvecklats under samma period så har det ju gått från raka rör på allting som körde på banan till relativt tysta fordon, säger Stefan Bernström

Chansen att få tilblaks Formel 1 till Anderstorp finns inte längre, det skulle kräva för stora ekonomiska satsningar. Men Stefan Bernström menar att det ändå finns stor potential för andra tävlingar på Anderstorps motorbana.

-Jämför vi oss med andra banor i Europa så är vi i paritet med Hockenheim och Monza och andra klassiska banor. Så tittar vi 3-5 år framåt i tiden så tror jag att vi kommer ha VM i roadracing i någon form, säger Stefan Bernström.

Reporter
Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".