Antalet varsel ökar inte längre konstaterar Lars Engqvist och Frida Boklund (foto: Mattias Sundler/SR)
ekonomi

Positivt trots negativ prognos

Siffrorna är dystra i småföretagarbarometern, men småföretagarna verkar inte bry sig utan ser positivt på framtiden.

Trots att småföretagarbarometern för Jönköpings län, för tredje gången i rad, pekar pekar på negativa siffror - med svag konjunktur, negativ sysselsättningstillväxt och dålig orderingång är det ändå positiva tongångar bland småföretagen i länet.

- Den viktigaste slutsatsen är dels att det ser riktigt tufft ut, men den viktigaste slutsatsen är att det ändå ser ljust ut säger Frida Boklund på branschorganisationen Företagarna.

Så känslan bland företagarna är att det är på väg att vända uppåt?

- Jajamen, det kommer nog inte gå lika snabbt som man hoppas i starten, man har nog ett halvår när vi kommer att få vandra kring på botten men det känns ända att det är mer positivt nu.

När småföretagarbaromtern för hösten 2009 presenterades på underleverantörsmässan på Elmia är det fortsatt negativa siffror för de allra flesta småföretag och värst är det inom industrin i Gnosjöregionen, där arbetslösheten nu är nästan sex procent, vilket är högst i länet.

Trots det ser man nu en ljusning, säger Inge Johansson som är ordförande i Gnosjö Industriförening.

Jönköpings län är det län i landet som drabbats hårdast av lågkonjunkturen och förklaringen är att man helt enkelt är för beroende av fordonsindustrin och den tränära industrin. Landshövdning Lars Engqvist, som är varselsamordnare, ser nu dock att varslen inom fordonsindustrin inte längre ökar vilket är positivt och utmaningen för företagen är att hitta nya ben att stå på menar Lars Engqvist.

Weland i Smålandsstenar är ett av många företag i länet som levererar till den tunga fordonsindustrin och som märkt av nedgången. Lars Kennentsson är försäljningsansvarig på en av avdelningarna och han ser också en viss ljusning.

- Vi får prognoser och det känns som att botten är nådd och att en vändning är på väg.

Mest positivt i länet är det inom småhusföretagen i Vetlanda, Nässjö och i Eksjötrakten där de redan märkt en uppgång, säger Lars Engqvist.

- Där ser vi flera småhusföretag som tagit tillbaka sina varsel och som förbereder nyanställningar.

Trots att Jönköpings län varit hårdast drabbat i landet är det ändå få företag som försatts i konkurs och därför tror Lars Engqvist att man är väl rustade inför framtiden.

- När det nu vänder då kommer det vända snabbare hos oss.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".