1 av 2
Det var under arbete med fjärrvärmen som olyckan inträffade.
2 av 2
Arbetsmiljöverket varnar

Skållning var kvävning

Uppdaterad 16:35
Den 23-årige man som avled under en fjärrvärmeinstallation i Tranås för två veckor sedan dog inte av att ha skållats av det varma vattnet i ledningarna utan av kvävning.
Arbetsmiljöverket varnar nu för gasen.

- På något vis har den här personen - antingen av illamående eller rent utav tappat medvetandet och fallit i golvet. Av illamåendet har han kräkts och han har andats in sitt eget maginnehåll och kvävts av detta, berättar Lars-Erik Furuskog på Höglandspolisen.

Det är enligt Furuskog svårt att säga vad som fått mannen att må illa, men en teori är att det kan ha funnits svetsgas, typ kolmonoxid, som kommit ut och av detta kan han ha förlorat medvetandet.

Kan det röra sig om något som brustit i säkerheten?

- Enligt de som jobbar med detta så betraktar de detta som ett rutinuppdrag, man vill väl kanske varna lite grann för detta - det är nog ganska ofta som det står svetsgas kvar i rören och det bör man nog undvika att andas in säger Furuskog.

Nu varnar Arbetsmiljöverket för giftig gas i samband med fjärrvärmeinstallationer. Arbetsmiljöverket ser ett samband mellan olyckan i Tranås och två andra fall - och den gemensamma nämnaren är gasen säger Tomas Carlsson som är arbetsmiljöinspektör.

- Troligen är det gaser som kommit in i kulvertrören i samband med svetsning. Vid svetsning så sker det dels förbränningsgaser, det är hög värme, det kan förekomma metallegeringar, det kan vara kolmonoxid som bildats och som kommit in i rummet säger Tomas Carlsson.

Hittills har tre fall rapporterats där personer svimmat under en fjärrvärmeinstallation - ett i Stockholm, ett i Halland och så olyckan i Tranås där en 23-årig man dog. Först trodde man att han skållats till döds av hett vatten, men nu står det klart att han svimmat eller blivit illamående och sedan kvävts av sina egna uppkastningar.

Den gemensamma nämnaren mellan olyckorna är att de inträffat när man luftat fjärrvärmerören. Nu misstänker Arbetsmiljöverket att det rör sig om svetsgaser som samlats i rören och som sedan kommit ut under luftningen. Svetsgaser innehåller höga halter kolmonoxid vilket kan leda till illamående, syrebrist och medvetslöshet.

I ett pressmeddelande varnar nu Arbetsmiljöverket för olyckor av den här typen och understryker vikten av riskbedömningar vid installationsarbeten. Man genomför nu inspektioner för att se hur sådana här olyckor kan förebyggas, berättar Tomas Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".