Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillsammans enklare för bonden

Att jobba tillsammans, istället för att bråka. Det är en enkel lösning som ska göra att bönder och skogsägare ska drabbas mindre när infrastruktur byggs.

Varje år drabbas ett stort antal bönder och skogsägare i länet när nya vägar eller ledningar ska dras fram över deras marker.

Det här slutar ofta med tvister mellan markägare och entreprenörer, men numera försöker man undvika bråk genom samordning.

I exempelvis Skärstad gräver Eon ner elkabel samtidigt som Vägverket bygger en ny cykelväg.

- Att bygga en väg så här är nytt, det är inte så ofta det är ett nytt vägbygge i kombination. Annars vill vi gärna samförlägga med andra saker, det kan vara bredband, det kan vara tele eller vatten. Det blir mindre intrång och det blir kostnadsmässigt bättre säger Conny Svensson som är regionchef på Eon.

Just nu råder det full aktivitet på vägen mellan Skärstad och Kaxholmen när Vägverket bygger en drygt tre kilometer lång cykelväg, samtidigt som Eon passar på att lägga ner sin elkabel i anslutning till vägbygget.

För Eon handlar det om slutspurten på sitt projekt "Krafttaget" som startade 2006 efter att stormen Gudrun dragit över landet och som innebär att de ska vädersäkra elen genom att gräva ner 17 000 kilometer kabel i marken.

I Skärstadområdet handlar det om drygt tre mil kabel som nu ska grävas ner och vara färdigt runt årsskiftet. Att de numera försöker använda befintliga vägar i större utsträckning än tidigare vid sådana här arbeten är något som Anders Råsberg, ombudsman på LRF, är positiv till.

- Vi har från LRF i många år pratat om att man måste minska på intrången när det gäller infrastruktursatsningar. Här är ett gott exempel, när man dels gräver när en luftledning och man gör det i anslutning till en väg. Man går inte ut i naturen och stör skogs- eller jordbruksmark.

Totalt är det ett 60-tal markägare som berörs av Eon:s arbete i området kring Skärstad och en av dem är Staffan Lindblad.

- Innan, när det var luftburna elledningar, var det återkommande strömavbrott och det var väldigt irriterande. Vi har efterlyst detta länge och är jätteglada att det här nu sker.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".