Fler får privat hemtjänst när konkurrensen skärps

Äldre personer i Jönköpings kommun kan nästa år få privat hemtjänst istället för kommunal trots att dom inte har valt det. För nu vill socialförvaltnngen i jönköping skärpa konkurrensen ytterligare.

- Om det enskilde inte vill eller kan välja så kommer den att tilldelas en utförare, säger socialförvalningens biträdande direktör Nils Zadik.

När hemtjänsten ringer på dörren hos dom äldre i Jönköping nästa år, kan dom vara från ett privat företag, trots att pensionären inte valt det. Sedan kommunen släppte in dom privata företagen på hemtjänstmarknaden första januari år har bara ett 60-tal pensionärer valt privat hemtjänst före den kommunala. Men nu skärps konkurrensen på ett sätt som kan gynna de privata företagen.

Idag måste den äldre aktivt kryssa i en ruta och välja om man vill att ett privatföretag ska sköta hemtjänsten. Den som inte väljer får automatiskt kommunens hemtjänst. Men det här är fel, tycker konkurrensverket. Kommunen får på det här sättet en konkurrensfördel när dom som inte väljer automatiskt blir kommunens kund. Det gör att konkurrensen inte sker på lika villkor, menar myndigheten och Jönköpnigs kommun ändrar nu sina regler.

- Det är mer konkurrensneutralt att inte kommunen per automatik får den rätten, säger Nils Zadik.

De äldre som inte gör ett val ska fördelas ut bland de 15 privata företagen och hos Jönköpings kommun enligt en turordningslista, och det gäller alla nya som beviljas hemtjänst från årsskiftet.

Fortfarande kan man alltså aktivt välja hemtjänst från Jönköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".