1 av 2
Leif Enblom är besviken på regeringen.
2 av 2

Han fruktar för kulturen

– All landbygskultur försvinner, den salvan kommer från Leif Enblom. Han är ordförande för Bondstorps föreläsningsförening som är en av många i länet som nu hotas.

Flera av de många lokala föreläsningsföreningarna på landsbygden hotas efter att ett nytt regeringsförslag. Staten vill slopa de nödvändiga bidragen.

– All landsbygdskultur, om man får kalla det så, försvinner ju ut i cyberrymden. Det kommer aldrig att finnas mer. Jag är besviken på tjänstemän och politiker säger Leif Enblom.

Bondstorps föreläsningsförening arrangerar sex föreläsningar om året och de brukar locka omkring 50 deltagare varje gång.

I Jönköpings län finns det sju liknande lokala föreningar, som tidigare har delat på 100 000 kronor i statliga bidrag för att kunna hålla föreläsningar på landsbygden.

– Det är social samvaro, det är hela den biten. Man löser hela sockens problem inom fyra väggar.

Varför kan inte deltagarna bara betala för det här, så får ni bra föreläsare?

- Det finns en gräns för vad folk är villiga att betala. Det här är ideellt arbete, vi får inte en krona för att vi ställer upp säger Leif.

Förra året betalade Kulturdepartementet ut nästan fyra miljoner kronor i bidrag till länsbildningsförbunden i landet. En tredjedel gick till administration och resten av pengarna till föreläsningar, sång- och musikprogram och utställningar.

De pengarna föreslås nu läggas på andra saker inom kulturen, men det är landsbygden som drabbas av det här säger Leif Enblom.

– Nu på nästa möte, när vi kommer att berätta om detta - det kommer att bli en riktig uppgivenhet, det blir som en begravning i princip säger Leif Enblom, ordförande i Bondstorps föreläsningsförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".