Bo Frödeberg, ekonomichef på skol- och barnomsorgsförvaltningen i Jönköping Foto: Mattias Sundler/SR
Länet

Mindre pengar till friskolor

Det kommer att bli en tuffare ekonomisk situation för en del av länets friskolor under nästa år.

Vid årsskiftet börjar nämligen en ny lag att gälla som innebär att friskolorna ska få samma lokalbidrag som de kommunala skolorna.

I Jönköping däremot har man redan använt sig av den här modellen tidigare.

– För friskolorna i Jönköpings kommun räknar vi inte med några förändringar, vi har haft ambitionen att friskolorna ska få samma bidrag som de kommunala, säger Bo Fröderberg som är ekonomichef på skol- och barnomsorgsförvaltningen.

Från och med den 1 januari 2010 ska alltså samtliga skolor, både friskolor och kommunala få bidrag på lika villkor. I Jönköping har man redan använt sig den här ersättningsmodellen men så är inte fallet i exempelvis Värnamo kommun. Där har Prolympia fått ett högre bidrag till sina lokaler än de kommunala skolorna. Nästa år så kommer samtliga skolor få en kommunal genomsnittlig ersättning. Samtidigt brottas Prolympia med minskat elevantal i Värnamo och Martin Hytting som är VD medger att läget är tufft där.

– I Värnamo ser det tufft ut för vår del, men vi äger ju lokalerna själva så vi får diskutera en hyressänkning, säger Martin Hytting.

I grund och botten anser ändå Martin Hytting att det är bra med samma villkor för skolor oavsett om de är privatägda eller kommunala.

– Alla elever får nu en gemensam peng, det blir rättsäkert för eleven med lika villkor, säger Martin Hytting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".