Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Facket om UPS:

"Personalen övervakas"

Publicerat måndag 16 november 2009 kl 05.24
Många av de anställda på UPS i Jönköping känner sig övervakade av ledningen. Foto: M. Spencer Green/Scanpix

Det kokar av ilska bland personalen på budfirman UPS i Jönköping. Protesterna mot hur de anställda behandlas blir bara fler och fler.

Personalen känner sig övervakad och får varningar för minsta förseelse, många har ont i magen när de går till jobbet på grund av stressen. Det handlar om ledigheter som personalen har rätt till som inte beviljas, ett upptrissat tempo i arbetet, och så kallade jobbtränare som övervakar personalen: gör man minsta fel får man en skriftlig varning och har man fått tre så ryker jobbet.

-Det ringer medlemmar varje vecka som påtalar att arbetsmiljön är under all kritik. Man har en stor stress på företaget, man har inte tid att ta raster och som jag förstått det är det många som är rädda för repressalier, säger Tommy Jonsson, ombudsman på Transportarbetarförbundet i Jönköping.

Beläggs med munkavle
Hoten finns där ständigt och antalet fall där personalen känner sig felaktigt behandlad blir bara fler och fler.

-Jag sitter här med flera papper framför mig, och det är skrämmande, säger Tommy Jonsson.

De anställda har också belagts med munkavle och ingen vågar ställa upp på en intervju när Nyheterna frågar. Inte heller någon från ledningen vill ge en kommentar. Några anställda uttalade sig anonymt i den fackliga tidskriften om situationen och nu försöker ledningen ta reda på vilka som snackat.

-Uppenbarligen försöker man ta reda på vem det är som uttalat sig till medlemstidningen, och man ska tydligen sätta åt den personen, säger Tommy Jonsson.

Bråk om uppsägning
Missnöjet bland de anställda kulminerade i höstas när företaget varslade personal om uppsägning och ville kringgå turordningsreglerna. Men efter fackliga förhandlingar och ett hot om skadestånd på 100 000, för att företaget brutit mot medbestämmandelagen drog företaget tillbaka varslen. Och Tommy Jonsson menar att relationen mellan facket och ledningen i nuläget är rätt så frostig, men han hoppas ändå på att dialogen ska bli bättre.

-Vår förhoppning är ju att allt ska fungera bra på företaget, så att det blir ett bra samarbetsklimat.

UPS ledning har svarat skriftligt på kritiken från personalen och säger att man tar den på allvar och att man startat en utredning.

Reportrar
Maria Rymell
maria.rymell@sr.se

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".