Jönköping

Miljödom kan rädda flygplatsen

Jönköpings flygplats får tillstånd att utöka flygtrafiken nattetid. Det har Miljödomstolen idag slagit fast. Och det är en dom, som är en förutsättning för kommunens övertagande av flygplatsen.

Frågan om hur många flygplan som ska få lyfta och landa på Jönköpings flygplats varje natt har varit en av de viktiga pusselbitarna, när Jönköpings kommun planerar att ta över flygplatsen från Luftfartsverket. Med alltför hårda bullerkrav har kommunen rätt att säga nej till affären och riva avtalet eftersom det enligt kommunen måste finnas utrymme för en utökning.

Därför har man på såväl Luftfartsverk som kommun väntat med spänning på vad Miljödomstolen ska säga.

Bland annat länstyrelsen har tidigare velat hålla nere antalet flygningar med tanke på boende omkring, men Miljödomstolen går idag nästan helt på kommunens linje och godkänner en fyrdubbling av trafiken nattetid. Något som får Kristdemokratiska kommunalrådet Acko Ankarberg Johansson att dra en suck av lättnad.

Men än är inte allt klart. Kommunen ska detaljstudera domen, inte minst vad det gäller de krav som finns på ljuddämpande åtgärder i fastigheter omkring. Något som kan kosta mångmiljonbelopp. De pengarna kommer kommunen kräva att Luftfartsverket skickar med vid överlämnandet av flygplatsen.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".