Taxikriget i Jönköping trappas upp sedan allt fler mindre bolag etablerat sig. Foto: Mattias Sundler / SR
jönköping

Taxikriget trappas upp

Taxikriget i Jönköping trappas upp med allt fler mindre och bitvis oseriösa taxibolag. Stämningen mellan dom olika bolagen är spänd.

Anledningen till det är att det på senare tid börjat dyka upp allt fler nya små taxibolag som inte följer gällande lagar och regler. Vilket har fått både taxichaufförer och facket att reagera.

Enligt Tommy Jonsson, ombudsman på Transportarbetareförbundet i Jönköping är det en överetablering av taxibilar och problemet är att dom små bolagen, ofta med bara en bil, inte följer dom avtal som finns inom branschen.

- Det är en djungel med alldeles för mycket taxibilar. Det poppar upp nya bolag hela tiden. Det är en kamp mellan boalgen och det har förekommit rena slagsmål mellan förarna, säger Tommy Jonsson.

Nere vid järnvägsstationen i Jönköping står det som vanligt ett antal taxibilar och väntar på nya kunder när Nyheterna kommer dit. När Nyheternas reporter hoppar in till Zlatan i Taxi Jönköpings bil så börjar direkt några andra taxibolag att tuta.

- Tyvärr så finns inte sunda förnuftet hos dom oseriösa bolagen. Det innebär att de tutar eller knackar till bilen eller så får du en utskällning nästa gång du kommer hit. Stämningen är hård mellan bolagen. Jag pratar inte med de andra bolagen, säger Zlatan.

Facket kräver nu åtgärder.

- Det skulle vara större krav för att få starta en taxirörelse, säger Tommy Jonsson på Transport.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".