mutanklagade sopåkare

"Det känns som en fotboja"

Sophämtarna i Jönköping är nu mycket kritiska till planerna på att arbetsgivaren Jönköpings kommun ska övervaka dom när dom hämtar sopor.
- Det känns som en fotboja, säger en av de anklagade sopåkarna.

Som Nyheterna kunde berätta på måndagen lämnar nu Jönköpings kommun över misstankarna om att deras sopförare hämtat restaurangsopor svart, till polisen för vidare utredning. Sopförarna misstänks ha hämtat sopor utan att kommunen fått betalt och istället har sopförare fått kontanter och gratis luncher, något som kan vara ett mutbrott.

Övervakas via satellit
För att förhindra fusket ska nu sopbilarna utrustas med så kallad GPS, alltså satellitnavigering där man kan se var bilarna befinner sig. Men det här kan missbrukas, menar en av de utpekade sopförarna som vill vara anonym.

- Det är ju till för att övervaka oss och då känns det som om man jobbar med fotboja. Om de använder tekniken felaktigt vore det precis som om man satte en webbkamera bakom dig och ser hur du använder datorn, säger sopåkaren.

Efter utredningen och planerna på övervakning är sopåkarna nu kritiska mot arbetsgivaren.

- Förtroendet för arbetsledningen är kört i botten. Jag vet tio personer som kommer att lämna den här arbetsplatsen så fort konjunkturen vänder.

Facket kritiska till anmälan
Från fackligt håll har man varit kritisk till att utredningen tagit så lång tid.

- De kan ju inte bevisa hur mycket som förekommit. Misstankarna är vaga eftersom de inte kan fastställa hur mycket det förekommit. Stämningen är mycket dålig, de tycker det är olustigt att alla är misstänkta eftersom de inte pekat ut någon, säger Carina Gardevall, vice ordförande i Kommunals sektion 6.

Läs också:

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".