1 av 2
FOTO: BERTIL ERICSON / SCANPIX
2 av 2
Dekaler ska visa vilka som följer kollektivavtal. Foto: Mattias Sundler/SR

Taxichaufförer slår tillbaka

Nu slår de så kallade friåkarna inom taxiverksamheten i Jönköping tillbaka mot den kritik som menar att de är oseriösa. Samtidigt vill transportarbetarförbundet kvalitetssäkra taxibilarna som visar vilka bilar som har kollektivavtal.

Vi är seriösa taxiföretag och vi sköter oss, säger en friåkare till Nyheterna som vill vara anonym.

Han menar att det är stadens största taxibolag, Taxi Jönköping som inte håller sig till de oskrivna regler som finns inom branschen.

Med friåkare menas att man ofta bara har en taxibil och inte är knutna till de stora taxiväxlarna. På senare år har antalet små taxibolag ökat i länet det bekräftar både polisen och statistik från Länsstyrelsen och samma känsla har friåkarna själva.

- Jag ser inte det som ett problem. Folk är arbetslösa och vill jobba, men det betyder inte att vi är oseriösa, säger den friåkare Nyheterna pratat med. 

På transportarbetarförbundet så kommer man nu att försöka kvalitetssäkra taxiverksamheten i Jönköping för att komma till rätta med de taxibolag som inte följer gällande regler och avtal inom branschen. Det säger ombudsmannen Tommy Jonsson.

- Har man kollektivavtal och följer det så får man bära en av våra dekaler. Detta kontrolleras varje år.

Taxibilarna på höglandet har redan den här dekalen och nu står alltså Jönköping näst i tur.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".