1 av 2
Lasse Larsson är en av många som söker nytt jobb (foto: Kjell Ahlkvist/SR)
2 av 2
Peter Kivimäki, chef på Arbetsförmedlingen i Eksjö.

Fullt upp på Arbetsförmedlingen

Nu börjar lågkonjunkturen märkas på allvar hos Arbetsförmedlingen, de har fått svårt att hinna med.

Att läget förändrats hos arbetsförmedlingarna runt om i Sverig framgår av en rapport till regeringen som presenterade under onsdagen.

Det har blivit allt svårare att hinna förmedla jobb till de arbetssökande säger chefen för Arbetsförmedlingen i Eksjö, Peter Kivimäki.

– Det är väl nu som vi ser effekten av nedgången i vintras och varslen har lösts ut på de flesta håll. Vi har ett stort antal fler sökande jämfört med förra året och vi har något färre platser.

Peter Kivimäki på Arbetsförmedlingen i Eksjö säger att jobbcochningen gör att många kommer ut på praktik även om de inte får ett jobb direkt och även om själva coachningen visar att färre kommer ut i jobb menar han att det har att göra med att de jobbar med att behålla den kompetens man har som nyarbetslös.

– Det vi ser inom några näringar är dock en liten vändning, i husindustrin och på skogs- och träsidan där vi ser att man tar tillbaka varslade och man går tillbaka till ordinarie produktion och det är ju ett gott tecken säger Peter Kivimäki.

Lasse Larsson från Hjältevad är arbetslös sedan fem månader efter att ha varit truckförare på Vida Bruza i Hjältevad. Även om han inte tycker att det är positivt att behöva gå till Arbetsförmedlingen ser han ändå ljust på framtiden då han tror att han kan få ett arbete inom snar framtid.

– Man får leva på hoppet, det är det enda säger han.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".