gislaved

Fängelse för svår misshandel

Den man som misshandlade en 18-åring i Gislaved med en flaska dömdes idag till tre års fängelse av Jönköpings tingsrätt. 18-åringen ligger fortfarande i koma.

Enligt rätten var det en mycket hänsynslös misshandel på 18-åringen, som troligen aldrig kommer att vakna upp.

Utöver fängelsestraffet på tre år ska den dömde 27-åringen också betala 89 000 kr i skadestånd till 18-åringen, samt 10 000 kr var till föräldrarna.

Utanför en pub i Gislaved, en sommarnatt den 28 augusti efter stängning, står ett stort gäng ungdomar. Det blir bråk på parkeringen.

Själv säger den dömde att han siktade med flaskan på en annan person som han varit i bråk med tidigare under kvällen. Det tror inte tingsrätten på, särskilt inte som 27-åringen vägrade erkänna att han kastat flaskan förrän efter en omfattande polisundersökning och många vittnesförhör.

Jönköpings tingsrätt säger i sin dom att 27-åringen ville skada någon och borde ha insett hur svårt han kunde skada någon när han kastade flaskan. Samstämmiga vittnen berättar att 27-åringen tog sats med armen över huvudet och med stor kraft kastar en halvliters glasflaska rakt in i folksamlingen och då träffar 18-åringen i huvudet.

Vittnena berättar också hur den dömde hamnar i slagsmål efter att han har kastat flaskan och 18-åringen ligger medvetslös. Då försöker han sparka en annan kille i ansiktet efter att denne hamnat på marken. Dessutom ser de hur han slog till ytterligare en person som försökte hindra honom att sparka på den liggande.

18-åringen, som fick flaskan i huvudet, fick skallfraktur, hjärnan svullnade och trots att han har opererats har har han aldrig vaknat upp ur medvetslösheten och vid rättegången sades från läkare att hoppet i det närmaste är obefintligt att han någonsin ska vakna upp ur koman.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".