1 av 2
2 av 2

Porr på kommundatorer

En ny undersökning visar att anställda och elever i Jönköpings kommun i stor utsträckning använder kommunens datorer till att porrsurfa och fildela.

Det kom fram vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen. Kommunen har under en månads tid låtit ett konsultföretag mäta hur anställda och elever använder kommunens 8 000 datorer.

Stundtals har den kapacitet som kommunen har köpt för att nå ut på Internet till 80 procent används för att fildela, det vill säga att folk skickar och tar emot filmer, bilder och musik - en fildelning som bitvis är olaglig.

Dessutom surfar anställda och elever oväntat mycket på sidor som innehåller sex, porr, vapen och rasism men också där det finns spel och dobbel.

Undersökningen visar att totalt under den kontrollerade månaden surfade man på olämpliga sajter i motsvarande 1 300 timmar, det motsvarar fyra heltidstjänster i kommunen. 

Resultatet förvärras dessutom av att väldigt många surfar anonymt, där datorns identitet mörkas, vilket ger ytterligare indikationer på att datorerna används fel. Någon policy har heller inte funnits och kontrollerna har varit i stort sett obefintliga.

Att datorerna använts på detta sätt har väckt förvåning hos kommunens jurister och höga tjänstemän, bland andra stadsdirektören Martin Andreae.

– Att problemen skulle vara så här omfattande hade jag inte trott. Sedan är det förfärande att så mycket surfning sker på olämpliga sidor.

Innebär det här att det i princip varit fritt fram att porrsurfa på kommunens datorer?

– Någonstans när man är på sin arbetsplats förutsätter vi att man har sitt goda omdöme med sig, så det har naturligtvis inte varit tillåtet att porrsurfa. Det är lätt att vara efterklok, hade vi förstått omfattningen av detta hade vi tagit tag i detta tidigare säger Andreae.

Men nu ska bristerna skärpas upp. Ny teknik för en halv miljon kronor ska köpas in för att blockera sajterna och en ny policy ska tas fram vilket ger möjlighet att också kontrollera hur de anställda sköter sig.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".