Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
JÖNKÖPING

Kommunens datorer i virusattacker

Jönköpings kommuns datorer har flera gånger utnyttjats för att attackera andra mycket kända hemsidor på Internet.

I går gick Jönköpings kommun ut och berättade att deras datorer på arbetsplatser och skolor användes fel, det porrsurfades och fildelades i så stor utsträckning att de höga cheferna trillade av stolen och nu ska rutinerna skärpas upp.

Datorerna har också används vid ett flertal tillfällen som bas för att förstöra andra hemsidor av personer som inte är anställda.

Avancerade program skickas utan att det märks till kommunens datorer som sedan är med när andra hemsidor attackeras i syfta att störa eller förstöra, som ett avancerat virus.

Ett exempel är från i våras där den kända sociala nätverkssidan Facebook attackerades, bland annat med hjälp av Jönköpings kommun datorer, berättar IT-chef Janne Dicander

- Man ville skada genom att attackera Facebook, säger Janne Dicander.

Har saknat skydd
Man har kunnat använda Jönköpings kommuns nät eftersom kommunen helt enkelt saknat ett skydd för den här typen av avancerade virusprogram.

- Vi har inte haft något verktyg för att skydda oss mot den här skadliga koden. Det beror på att vi inte har haft resurser till det och att vi inte uppmärksammat problemet i tillräcklig omfattning, enligt Janne Dicander.

Kommunen uppmärksammades på problemet när Post- och Telestyrelsen mailade och meddelade att  kommunens datorer förekommit i så kallade botnets - nätverk av datorer som infekterats av datavirus och som används för att skicka spam eller attackera olika hemsidor.

Nu ska det här förhindras och nya dataprogram har köpts in som ska blockera den här typen av attacker.

Hur väl framme är ni på det här egentligen?

- 70 av landets 290 kommuner har infört den här typen av verktyg, så jag tror inte vi är sist, säger Janne Dicander. 

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".