Skogsägarna är optimistiska. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Skogsägarna tror på en vändning

Värdet på skogsfastigheter har ökat kraftigt i flera år medan priset på själva virket istället gått ner. Det har lett till minskande lönsamhet för skogsägarna. Men nu tror de själva på en vändning och spår en mycket ljusare framtid visar en ny rapport.

 – Inom ett par tre år kommer vi få uppleva en rejäl uppgång, tror jag. Det är bostadsbyggande som finns i Västeuropa och USA just nu är alldeles för lågt, säger Zeth Bergström som driver en gård i närheten av Nässjö.

Nu börjar alltså fler och fler positiva tongångar höras i branschen. Skogsägarna förväntar sig nu en prisökning på sitt virke. Det visar LRF-konsult och Swedbanks rapport Skogsbarometern 2009, som bygger på en Sifo-undersökning bland drygt 650 skogsägare.

Där tror över 75 procent att timmerpriset kommer att stiga både på lång och kort sikt. Nästan lika stor optimism finns för priserna på massaved, alltså framställning av pappersmassa.

Johan Roos från på LRF Konsult är en av dem som står bakom rapporten och han ser flera olika anledningar till den här optimismen.

– Vi har varit inne i en ganska stark lågkonjunktur och hela skogsbranschen känns som den vänt ganska kraftigt uppåt, samt att framförallt har prisnivån för skogsägarna varit på en väldigt låg nivå under 2009, säger Johan Roos.

Skogsägarnas förväntingar är en viktig indikator på konjunkturutvecklingen.

– Det har en stor betydelse vad skogsägarna anser och bedömer att prisutvecklingen kommer att vara. Man kan säga att skogsindustrin är oftast en ganska bra indikator på var den allmänna konjunkturen är på väg. De ligger alltid lite tidigare i händelseförloppet.   

Zeth Bergström från Nässjö, som bedriver jord och skogsbruk på heltid, har redan nu märkt av en ökad lönsamhet.

– Den senaste hösten är en klar uppgång, det är ingen tvekan om det, säger han.

Hur märks det att det är en stor efterfrågan på din skog?

– Man bjuder över varandra, det är lite av ett rally just nu.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".