Myresjö

Spelar fotboll - får ingen a-kassa

Trots att Kujtim Berisha är arbetslös så får han ingen arbetslöshetskassa och det för att han spelar fotboll i Myresjö IF i division två.
Lagkamraterna i samma situation får a-kassa från andra kassor men GS Arbetslöshetskassa, en a-kassa för trä-, skogs och sågverks- industrin tolkar reglerna annorlunda.

Kujtim Berisha spelar alltså fotboll i Myrsjö IF i division två och ramlade ner i trean inför nästa säsong. För det har han en ersättning av 5.000 kronor per månad. I mars månad i år blev han arbetslös och har sedan dess försökt få a-kassa som GS Arbetslöshetskassa nekat honom.

– Det känns ju inte så kul, jag och min flickvän bor hemma hos mina föräldrar nu, säger Kujtim Berisha.

Men från GS Arbetslöshetskassa säger Ola Sjöberg att a-kassan bara har följt regelverket.

– Kassan måste ju följa reglerna i den här frågan. Har man ett kontrakt som gör att man är förhindrad att ta ett jobb så måste kassan pröva ersättningsrätten, säger Ola Sjöberg.

Kuytim har överklagat till Länsrätten i Jämtland och fått avslag där också och nu har advokat Uno Karlsson i Vetlanda överklagat till Kammarrätten i Sundsvall. Han tycker inte fallet är relevant med ett rättsfall från 2004 av en spelare från Superettan, två divisioner högre upp.

– Vad det handlar om är ju att man ska stå till arbetsmarknadens förfogande, i Superettan tränar man dagligen, men Myresjö tränar inte alls lika ofta och är ju inget elitlag, säger Uno Karlsson.

Men Kuytim Berisha ger inte upp, han kommer kämpa vidare för sin rätt till A-kassa.

– Jag har ju betalt a-kassan i över fem år och har gått nio månader utan ersättning, men jag tänker inte ge upp, säger Kuytim Berisha.

Reporter Kjell Ahlqvist
kjell.ahlqvist@sr.se