Många ljus för flyktingarna

Idag hålls manifestationer för en humanare flyktingpolitik och asylprocess runtom i Sverige, på plats i Jönköping var bland andra Karin Blixö.

– I mitt arbete så möter jag människor som är asylsökande och många gånger så skäms jag för att vara svensk när jag möter dem. Det är människor som ska visas tillbaka. De får avslag efter avslag och visas tillbaka till, ja, död, säger Karin Blixö.

Trots att det blåser lite kallt, så är det många som kommer till Kristine kyrka, där manifestationen i Jönköping startat. Liknande manifestationer hålls på flera platser i landet idag, förutom i Jönköping. Organisationer som står bakom är flera kyrkor, Södra vätterbygdens migrationsnätverk och Röda korset.

Waffa Sumael från Röda Korset hoppas att manifestationen ska leda till att fler flyktingar får uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi hoppas, efter den här manifestationen, att vi ska få jätteglädjande nyheter för de invandrare som saknar uppehållstillstånd, säger Waffa Sumael.

Lilly Persson tänder ljus för den ljusväg som demonstranterna ska gå, från kyrkan till Hovrättstorget.

– Jag tänder ljus för vår flyktingpoitik. Jag önskar att den ska bli rättvis i första hand och att alla människor som behöver stöd och hjälp ska få det, säger Lilly Persson.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se