Cykel växer så det knakar

Cykelintresset växer i Sverige. Det märks både i motionscykling och i tävlingscykling, och inte minst på att Cykelmässan på Elmia har slagit rekord. 

Igår lördag kom 3 000 besökare till mässan, det är 500 fler än förra året.

– Det var riktigt härligt tryck, och det var knappt så vi hann slussa in dem genom kassorna. Det är ett starkt växande intresse för cykel. Då pratar jag inte bara tävlingscykling utan cykling överlag. Vi ser ju flera ungdomar som cyklar till skolor, och folk som cyklar till arbete och ställer bilen i dessa miljötider och det är ju jättehärligt, säger Björn Stenberg.

Förutom att folk verkar cykla mer, den här vanliga motionscyklingen, så märks cykelengagemanget på att tävlingar som exempelvis Vätternrundan, blir fullbokade snabbt. Men intresset märks på flera sätt.

– Framförallt på deltagarantal. Vi ser ju bland annat hur Vasaloppet startar upp ett mountainbikelopp, cykelvasan som blev det största mountainbikeloppet på en gång, säger Björn Stenberg.

I detta växande intresse för cykel så har Elcykleln fått en skjuts framåt. Elcyklarna säljer som aldrig förr. Tomas Wikner tillverkar och säljer elcyklar och han visar upp en knallgrön damcykel med runda former och en liten låda på pakethållaren.

– Vi kallar den miljögrön, passande namn tycker vi. Intresset har ökat jättemycket. Första året när vi tog det här på allvar, för tre år sedan, då sålde vi 100 stycken. I år har vi sålt 350 stycken och det har vi dubblat redan på införsäljningen nu när vi har besökt butiker i höst. Så det här tror vi stenhårt på, säger Tomas Wikner.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se