Rabatter aktiverar nyktra ungdomar

Skolungdomar i Gnosjö ska lockas med rabatter och erbjudanden om de väljer bort alkohol och droger.

Projektet ska arbeta förebyggande mot droger och istället uppmuntra unga att nyktert aktivera sig på sin fritid.

Med många stämplar på sitt kort som är coolt designat och i storlek som ett vanligt kreditkort så kan ungdomar t ex få billigare fika på caféerna i kommunen, förtur till att boka biljetter med toppartister, rabatter, gratis buss till olika arrangemang i kommunen och mycket annat.

Motprestationen är att ungdomarna ska vara nyktra under de coola arrangemangen och under skoltid.

Det är ett brett samarbete mellan kommunen t ex skolan, Gnosjö Industriförening, Gnosjö Handel, kyrkor, föreningar, studieförbund och Smålands Musik och Teater backar upp projektet som heter just Coolt. Länsstyrelsen bidrar också med en kvarts miljon kr under ett år.

- Det som är häftigt är att det är så många och att de lägger ner så mycket tid för oss ungdomar, säger Frida Viktorsson, Angela Saarinen och Gustav Kvarnvik i åttan på Bäckaskolan.

Just nu håller 22-åriga projektledaren Karolina Sköld på att resa runt till alla kommunens sjätteklassare och högstadieelever för att få dem att ansluta sig till Coolt.

- Hittills så har det varit positivt. Det är kul att så många bryr sig och nappar på den här idén, säger Karolina Sköld.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se