Många nöjda med jobbstraff

Antalet unga som får arbeta av sitt straff istället för att dömas till böter eller fängelse, har ökat med 50 procent i länet. Johan från Huskvarna dömdes för misshandel och är glad över att få jobba av straffet.

 – Jag tror det är bätte, för blir det böter är det många som hamnar hos Kronofogden och blir det fängelse blir de kanske av med jobbet, lägenheten och det sociala. Jag tror det är bättre faktiskt säger Johan, som tjänar av sitt straff på en second hand-affär.

Alla inblandade parter som Nyheterna talat med vittnar om att ungdomstjänst oftast är det bästa straffet.

Att unga arbetar av sitt straff hos en arbetsgivare, förening eller frivilligorganisaion har blivit allt vanligare. Både kommuner, arbetsgivare och de unga själva som Nyheterna talat med tycker det i de flesta fall är en betydligt bättre lösning än att tvångsvårdas, betala böter eller hamna i fängelse.

– Det är det ju i och med du ju är ute, det är bara att du har den tiden att passa den och den dagen. Livet rullar ju på fullt, det är nog bättre tror jag säger Johan.

Johan arbetade hos en second hand-affär i Jönköping och där tycker butikschefen Carina Stark att det fungerat mycket bra.

– Vi tycker att det är nytta för människa och samhälle. De kommer hit och gör  ett jättebra jobb för oss, vi ger dem den möjligheten så det är ett bra kretslopp.

Ungdomstjänst har blivit så vanligt att kommuerna har svårt att hitta platser för alla. I Jönköping har unga fått vänta upp mot ett halvår på att få en plats  och Carina Stark på second handbutiken tycker att fler arbetsgivare borde ställa upp.

– Det är synd att inte fler öppnat ögonen för det, det är duktiga tjejer och killar som kommer. De borde få möjligheten på fler ställen.

För Johan från Huskvarna blev det avgörande att få arbeta av sitt straff, annars hade han kanske varit utan både lägenhet och jobb idag.

– I och med att jag förmodligen hade blivit av med jobbet, då vet man ju inte vad som hade händer sedan när man kommer ut - då ska man ha lägenhet och jobb så då hade det säkert sett annorlunda ut.