eksjö kommun

Socialen åtgärdar inte bristerna

Barn i Eksjö far illa för att socialförvaltningen missköter sig. Trots att Länsstyrelsen har kritiserat kommunen sedan 2006.
- Det var en en otrolig chock och en sorg, säger mamman Eva vars barn omhändertogs utan utredning.

Bland annat så har kommunen omhändertagit barn utan varken utredningar eller beslut. Nu granskar länsstyrelsen Eksjös socialtjänst återigen, för att se om de har skärpt sig.

- Jag har inte varit med om något liknande och jag har varit här i tio år, säger länsstyrelsens socialkonsulent Margareta Johansson.

Eva berättar att hon kom till Eksjö, med sina två pojkar, som hon hade ensam vårdnad om, utan vare sig vänner eller familj. Hon hörde av sig till socialen, för att hon ville ha någon att prata med om barnuppfostran. I socialens utredningar står det att Eva inte klarade av sina söner. Och när hennes yngste son blev för full och plockades upp av polis för två år sen, så omhändertogs han av socialen som placerade honom i familjehem.

Socialkonsulenten Margareta Johansson är en av dom som granskar socialförvaltningen i Eksjö. Ända sen 2006 har dom gång på gång kritiserat kommunen för att dom missköter hanteringen av barn, utan att det har hjälpt.

- Det ska verkligen inte vara så här. När man får kritik så ska man åtgärda det här, säger Margareta Johansson.

Nyheterna har försökt, men inte lyckats få svar på hur det kan gå till så här. Kommunens barn- och ungdomschef, Christer Melin, säger till Nyheterna att dom inte vill ge några kommentarer förräns Länsstyrelsens nyaste granskning är klar.

Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se