Nu åtalas de för mordet

Uppdaterad 16:00
Trots att det inte går att bevisa vem av de tre som utförde de dödande knivhuggen mot Emanuel, väljer åklagaren att åtala alla för mord.

Någon av de tre höll i kniven och utdelade de dödande huggen som dödade 24-årige Emanuel Lindgren på en gata i Jönköping i somras. Men, det finns inga konkreta bevis för vem av de tre det var. Det stod klart när förundersökningen och åtalet blev offentligt idag.

Trots det väljer åklagaren, Carl-Gunnar Fridolsson, att åtala samtliga tre misstänkta unga män för mord. De har ett gemensamt ansvar, säger han.

– Jag menar att man har gjort det här tillsammans och i samförstånd. Då får man ta ansvar även för helheten menar Fridolsson.

Motivet till dödsmisshandeln på Mellangatan i Jönköping i somras är fortfarande oklart.

Anledningen till att de möttes den där sommarnatten var att Emanuel Lindgren förvarade en väska med okänt innehåll i en av de nu mordmisstänktas bil efter en gemensam resa till casinot i Göteborg.

Väl hemma i Jönköping blev de ovänner över väskan och den kan använts som lockbete för att de skulle träffas.

Klart är också att en av de misstänkta tidigare dömts till fängelsestraff för misshandel mot offret.

I den nästan 1 000 sidor stora förundersökningen finns SMS-konversationer mellan Emanuel Lindgren och de misstänkta. Där är stämningen hård och man kan läsa att de till slut valde att träffas på Mellangatan i Jönköping för att göra upp.

– Tre personer har utövat våld mot en fjärde person, som blir liggande på plats. Man flyr därefter gemensamt från platsen och dumpar en kniv, man dumpar en batong och man dumpar en kofot.

Har du kunnat fastställa vem som har utfört de dödande huggen?

– Jag kan inte säga att det är helt fastställt säger Fridolsson. 

Två av knivhuggen mot bröst och mage blir också dödande.

Två av advokaterna till de misstänkta som Nyheterna pratat med är kritiska till att samtliga åtalas för mord. Deras klienter ska ha haft olika roller i misshandeln och de ska ha handlat i självförsvar, eftersom även Emanuel Lindgren burit kniv.

Men åklagare Carl-Gunnar Fridolsson är av en annan åsikt.

– Jag hävdar att det inte är en nödvärnssituation.

Rättegången startar i Jönköpings tingsrätt på måndag.

Vi uppdaterar så snart nytt material kommer.