Agerar efter svinuppgifterna

Rapporterna om den utbredda misskötseln bland landets grisuppfödare får nu Jordbruksverket i Jönköping att agera.

Efter avslöjandet om bristerna hos svinuppfödare som Ekot berättat om agerar nu Jordbruksverket.

Organisationen Djurrättsalliansen har besökt ett hundratal gårdar runt om i landet och funnit brister hos nästan samtliga, bland annat har det legat döda djur i stiorna som andra grisar tuggar på.

Nu ska verket i Jönköping skaffa sig en bild av hur det egentligen ser ut hos svenska grisfarmare

– Jag känner det som viktigt att få reda på om det här verkligen stämmer, om det är så utbrett som det är sagt säger Björn Dahlén som är djurskyddschef på Jordbruksverket.

Grisar som äter upp varandras svansar på grund av stress. Trängsel, inget halm på golvet, skadade och döda djur ligger på golvet och andra grisar som äter av kadavret. Det är bara några av bristerna som organisationen Djurrättsalliansen kunde se när de gått in i ett hundratal svenska gårdar med grisar runt om i landet.

Totalt sett har deras aktivister besökt ett hundratal gårdar under två års tid och hittat brister och lagbrott hos nästan samtliga. Inga av gårdarna som fått besök har legat i Jönköpings län.

Jordbruksverket i Jönköping sköter samordningen av djurskyddskontrollerna i landet som länsstyrelserna nu har ansvar för. Där säger djurskyddschef Björn Dahlén att han inte känner igen bilden av att vanvården skulle vara utbredd men tänker ändå undersöka saken.

– Är det så utbrett, med så dålig djurhållning som på filmen så är det naturligtvis ett problem.

Jordbruksverket ska nu kontakta länsstyrelserna för att få en bild av hur det ser ut och djurskyddschef Björn Dahlén utesluter inte riktade åtgärder mot svinfarmarna framöver.

– Det skulle kunna vara möjligt att det blir något sådant säger Björn Dahlén.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.