Lita på Sveriges Radio

Bilindustrin rasar och möbeljätten Ikea knuffas ner från tronen på listan över Sveriges mest förtroendeingivande företag. Ny etta är Sveriges Radio.

Uppåt för public service, nedåt för storföretagen. Så kan man sammanfatta läget när Medieakademin presenterade sin årliga undersökning över vilka företag och institutioner svenskarna har förtroende för.

Den långvariga ettan Ikea har i många år legat stabilt i topp på listan. I år har möbeljätten dock fått vika undan till förmån för Sveriges Radio.

Generellt backar nästan alla storföretag på rankningen, något som enligt Lennart Weibull, statsvetare vid Göteborgs universitet och en av de ansvariga för undersökningen, är direkt kopplat till finanskrisen.

Bilindustrin får inte helt oväntat en rejäl smäll i undersökningen. De senaste två åren har förtroendet för såväl Volvo som Saab minskat med nästan en tredjedel var. Det innebär att Volvo redovisar sina lägsta siffror någonsin.

Däremot har public service-företagen fortsatt högt förtroende. På topp tre över mest förtroendeingivande företag finner man både Sveriges Radio och Sveriges Television.

Bland institutioner ligger högskolor och universitet stabilt i toppen, medan Arbetsförmedlingen har lägre förtroendesiffror än både Vattenfall och Coca-Cola.

Malin Sandberg/TT

Fakta: Förtroendelistans topp 2009

  1. Sveriges Radio
  2. Ikea
  3. Sveriges Television
  4. Universitet och högskolor
  5. Dagens Nyheter
  6. Riksbanken
  7. Volvo
  8. Ericsson
  9. Regeringen
  10. H & M

Undersökningen är gjord av TNS Sifo och grundas på 1 000 webbenkäter. Listan baseras på hur många som svarat att de har mycket eller ganska mycket förtroende för företaget/institutionen.

Källa: Medieakdemin/TNS Sifo (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.