ANEBY

Familj splittras - sonen får stanna

Beslutet om att den apatiske 18-årige man från Kosovo, som vårdas på boendet Oasen i Aneby, får stanna i Sverige väcker blandade känslor. Samtidigt som mannen får stanna så utvisas resten av hans familj.

Samtidigt som Migrationsöverdomstolen beslutat att 18-åringen får stanna i Sverige så utvisas resten av hans familj. Anledningen är att pojken hunnit bli myndig under tiden som rättsprocessen pågått.

Familjens juridiska ombud, Lena Savner, säger att Migrationsöverdomstolens beslut är både uppseendeväckande och helt unikt.

- Det här är ett unikt fall och en medveten form av familjesplittring, säger Lena Savner.

Äldste sonen i familjen är helt apatisk - han äter inte, han kan inte röra sig och han har för länge sen slutat kommunicera med omvärlden.

I domen slås det fast att han är så pass sjuk att han inte kan utvisas till Kosovo. Hans mamma, pappa och lillebror däremot, är inte tillräckligt svårt drabbade av sina krigsupplevelser och kommer därmed att utvisas. Och allt detta beror på att domen kommer några månader för sent.

För under tiden som processen pågått har pojken hunnit fylla 18 år och det gör att bedömningen blir helt annorlunda, säger domstolens ordförande Sten Wahlqvist.

- Han är vuxen i lagens mening i och med att han passerat 18 år, säger Sten Winqvist.

Så den här domen hade sett annorlunda ut ifall han varit minderårig?
- Det vågar man nog tro, säger Winqvist.

En oenig domstol
Det var inte en enig domstol som tog beslutet. Faktum är att den var helt oenig - en av domarna ansåg att hela familjen skulle få stanna - den andre att alla skulle utvisas, och så ordföranden, Sten Winqvist som ansåg att bara äldste sonen skulle få stanna.

Bo Hjort är juridisk talesman för det boende i Aneby där familjen bor. Han säger att det är anmärkningsvärt Och enligt honom visar rättens oenighet på vilka stora brister det finns i lagstiftningen.

- Det finns ett stort behov av förtydligande lagstiftning som både migrationsverket och domstolarna har att tillämpa, säger Bo Hjort.

Håkan Motelius
hakan.montelius@sr.se