1 av 2
Kalle Jonzon från och andra från Syndikalisterna utanför gatuköket (foto: Jessica Sonelius/SR)
2 av 2

Syndikalister stoppade korv

Den som tänkte ta en korv eller hamburgare till lunch vid Solåsen i Jönköping, den blev stoppad av fackföreningen Syndikalisterna.

Ett tiotal medlemmar försökte på fredagen få kunderna att välja andra matställen.

Orsaken är en konflikt med Sibylla-gatukökets ägare, som enligt Syndikalisterna felbehandlar anställda.

– Det har bland annat varit problem med anställningsbevis. Det har varit problem med schema, lön och arbetstider, man kan säga att det är flera olika saker vi försöker lösa här säger Kalle Jonzon som är ordförande för Syndikalisterna i Jönköping.

Ägaren till Solås-grillen driver också Gittans Vägkrog i Tenhult. Det är en av de anställda där som blir felbehandlad menar hennes fackförening, Syndikalisterna, som ser till arbetarnas intressen.

På fredagen stod ett tiotal gulklädda medlemmar utanför gatuköket på Solåsen med banderoller och flygblad och såg till att få ut sitt budskap till kunderna och för att försöka få kunderna att välja ett annat matställe.

Inne i snabbmatsrestaurangen stod en bedrövad ägare, som inte vill medverka i radio, men som hävdar att allt är i sin ordning med de anställda och att han anlitat en advokat för att få hjälp.

Men Syndikalisterna är av en annan mening och fortsätter med sina stridsåtgärder, fredagskvällen tillbringar de i Tenhult.

– Det är för att sätta tryck på arbetsgivaren för att han ska föra en dialog med oss och godta våra krav säger Kalle Jonzon.

Fakta: Syndikalisterna

Sveriges Arbetares Centralorganisation, SAC Syndikalisterna, syndikalisternas fackliga huvudorganisation.
SAC bildades 1910 av personer som var missnöjda med LO:s organisationsform och politik, särskilt under storstrejken 1909.
SAC är centralorganisation för lokala samorganisationer, LS, som organiserar alla yrkesgrupper lokalt. SAC har sedan 1922 utgivit tidningen Arbetaren.
(källa: Nationalencyklopedin)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista