Privatdeckare efter sopåkarna

Jönköpings kommun har låtit ett privat säkerhetsföretag spioniera på sopåkarna under hösten för att få fram bevis på att de mutas av restauranger. Det kostade skattebetalarna 400 000 kronor.

Det visade sig när kommunen på fredagen lämnade in en polisanmälan om misstankar om mutbrott mot en anställd sopåkare och en restaurang.

Det har resulterat i upprörda känslor hos sopåkarna, berättar Torsten Spetz som är sopåkarnas fackliga ombud.

– Jag tycker det är olustigt att man blir bevakad utan att man får meddelande om att vi ska synas. Det känns alltid olustigt, framför allt när man i efterhand får reda på att man varit bevakad i ett antal veckor.

På fredagen polisanmäldes alltså en sopåkare och en restaurang, misstänkta för bestickning och mutbrott. Sopåkaren misstänks ha tagit emot bilreparationer och 150 kronor för att han tömt sopor svart åt restaurangen. Under tiden stängs sopåkaren av med bibehållen lön.

Under mututredningen som pågått under hösten har kommunen anlitat ett privat säkerhetsföretag från Malmö som drivs av före detta poliser. De har sedan under veckor spionerat på sopåkarna och dokumenterat hur de kommunanställda agerat, något som resulterat i upprörda känslor hos sopåkarna.

Kommunens tekniske direktör Roger Nilsson, som anlitat privatdetektiverna, vill inte säga vad de kom fram till - utredningen har de sekretessbelagt - men han försvarar ändå bevakningen.

– Jag tycker fortfarande det är en rimlig åtgärd. Det gäller att återskapa ett förtroendet, både för medborgarna och för egen organisation säger Roger Nilsson.

Utredningen som kommunen gjort, med hjälp av ett stort revisionsföretag och säkerhetsföretaget i Malmö, kommer att kosta kommunens skattebetalare runt 400 000 kronor, enligt de bedömningar som Tekniska kontoret gör och det tycker sopåkaren Torsten Spetz är dåligt använda pengar.

– Granskar man 500 företag och man hittar eventuellt en oegentlighet eller två, då tycker jag att man kanske kunde ha använt de pengarna bättre.

Men den dyra utredningen försvaras av tekniske direktören Roger Nilsson.

– För mig är det viktigaste att vi hittar och får fram sanningen och då kan man naturligtvis alltid ställa det i relation till om det varit rimligt eller inte, men sanningen är det viktigaste.

Fråga