Omhändertagen flicka får åka hem

Länsrätten lyssnade till flickans vädjanden om att få komma hem till familjen. Omhändertagandet ska upphävas och hon ska, precis som en yngre syster tidigare, återlämnas till familjen.
De två flickorna, 12 och 13 år, togs omhand i slutet av november efter att personal på Öxnehagaskolan i Huskvarna slagit larm om att flickorna var alltför hårt hållna hemma, och att de tvingades leva strikt efter familjens seder. Omhändertagandet väckte starka känslor och hela familjen begav sig till Öxnehagaskolan för att mer eller mindre frita döttrarna. Familjen anklagade skolan för att försöka försvenska flickorna alltför mycket. Skolsköterskan låste in sig med flickorna och polisen fick tillkallas för att lugna ner det hela. Och socialen vidhöll sitt beslut att låta flickorna vara omhändertagna. Några dagar senare fick dock den 12-åriga flickan återvända hem, medan hennes äldre syster varit omhändertagen tills nu. Igår föll domen i länsrätten; 13-åringen kan få flytta hem igen. Inför förhandlingarna i länsrätten igår ringde 13-åringen själv till rättens ordförande och bad att få återvända hem. Hon ringde också hit till Nyheterna och förklarade att hon och hennes syskon, som bråkat och slagits mycket, nu sagt förlåt till varandra och att de lovat att försöka hålla sams. Flickans advokat, Kjell-Åke Lundin i Värnamo, är glad för flickans skull, men vill i övrigt inte kommentera det hela. - Alltihop är en tragedi, säger Kjell-Åke Lundin till Nyheterna, och han hoppas att familjen i Huskvarna ska få vara i fred nu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".