Svininfluensan

Vaccinköerna uteblev

Efter att ha varit långa köer och slut på vaccin mot svininfluensan tidigare i veckan, uteblev köerna på många håll på lördagsförmiddagen när landstinget inledde den extrainsatta vaccineringen. Flera vårdcentraler släppte samtidigt på åldergränsen för att slippa slänga vaccin.

Det svängde snabbt. Tidigare i veckan ringlade köerna långa på många håll när barnfamiljerna köade vid vårdcentralerna i länet för att få vaccin. Många blev utan och landstinget satte i dag lördag in extra vaccination från klockan 09.00 till 12.00 för personer mellan 31 och 40 år.

Men på flera håll uteblev köerna och landstinget släppte på förmiddagen på åldersgränserna på många håll för att få fler till vårdcentralerna. Detta för att slippa slänga det vaccin som man blandat till och som bara håller i 24 timmar.

På Rosenlund i Jönköping,  Huskvarna vårdcentral och i Mullsjö släppte ansvariga på åldergränserna. Där är det alltså fritt fram att vaccinerade sig under lördagen oavsett ålder. Dessutom förlängde man tiden till klockan 13.00 istället för 12.00.

Även i Nässjö, Skillingaryd och Vaggeryd rapporteras om rena lugnet på vårdcentralerna.

I Habo däremot släpper man inte på åldersgränsen eftersom det var så många barnfamiljer som stod i kö under lördagen.

Man kunde till och med vaccinera sig i samband med lördagsshoppingen i Jönköping. För att få slut på alla blandade doser beslutade ansvariga vid Rosenlunds vårdcentral att köra upp den mobila buss man har med vaccin till parkeringen på A6 köpcentrum för att locka flera att ta spruta oavsett ålder.

När Nyheterna besökte Rosenlunds vårdcentral vid tiotiden var det bara att gå rakt in för vuxna och få en spruta utan köer, samtidigt som det på andra sidan byggnaden var en lång ringlande kö för barnfamiljer. Men eftersom barnen bara får halva doser var det svårt att organisera om.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se
Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se