pirate bay

Ny teknik kan fria datapirater

Ny teknik och en utlandsflytt kan nu göra att en av grundarna till Pirate Bay, Fredrik Neij från Norrahammar, slipper betala ett vitesbelopp på en halv miljon kronor.

Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg, de berömda grundarna av the Pirate Bay. riskerar att tvingas betala en halv miljon kronor var om de deltar i driften av Pirate Bay, enligt en dom i Stockholms tingsrätt i slutet av oktober. Men båda har överklagat beslutet.

Fredrik Neij anser nu i en ny inlaga till hovrätten att det gamla beslutet måste rivas upp eftersom Pirate Bay bytt teknik till så kallade magnetlänkar. Pirate Bay driver inte längre någon så kallad tracker som tingsrätten pekade på i sitt beslut.

Neij pekar också på att han själv sedan flera år bor i Thailand. Pirate Bay finns inte heller längre inom Sveriges gränser.

"Jag ställer mig undrande till om svensk rätt har befogenhet att utställa förbud eller vite mot en webbsida i utlandet och för mina antagna handlingar i annat land med en webbsida som inte finns i Sverige", skriver Neij.

Samtidigt hävdar Neij att han inte längre äger Pirate Bay och att han inte medverkar i driften av sajten. Han tycker också att vitessumman på en halv miljon kronor är på tok för stor för en privatperson med låg inkomst.

TT/SR Jönköping
news.jkpg@sr.se