mordrättegången

Medger dödsmisshandel

Uppdaterad 16:40
Det var av omtanke om de två andra åtalade som 22-åringen tog på sig hela misshandeln. Under den första rättegångsdagen erkände han att han orsakat Emanuel Lindgrens död.

– Han har erkänt grov misshandel och grovt vållande till annans död.  Det innebär att han varit i slagsmål, han har använt en kniv och han har orsakat de skador på offret som offret avlidit av säger försvarsadvokat Martin Cullberg.

Enligt honom har 22-åringen först blivit attackerad innan han själv attackerade. Att erkännandet kommer nu beror enligt Cullberg på att han inte vill att de andra åtalade ska belastas av det han gjort.

Första dagen på rättegången stod det klart att dödandet gått brutalt till, samtidigt så har allt gått mycket snabbt - på runt två minuter.

En av männen erkände alltså att det var han som höll i den kökskniv som användes, men menar att det inte var planerat mord utan att det skedde i ett tumult.

Åklagaren korsförhörde på måndagen en av gärningsmännen, 21-åringen som stod offret närmast och som hade varit med honom under mordkvällen.

De hamnade i konflikt och han ska ha ringt de två andra åtalade personerna för att de skulle följa med och möta Emanuel.

När 21-åringen frågades ut under eftermiddagenn var det många som skakade på huvudet, suckade och fnös i den fullsatta förhandlingssalen.

Mellan försvarare och åklagare var det också hård stämning och rätten fick bryta av och tysta advokaterna ett par gånger.

Kändisadvokaten Thomas Bodström, som företräder den döde mannens familj, menar att försvarets hårda ton bara betyder att de är pressade.

– Det är ett väldigt allvarligt brott och de känner väl själva att det inte går så väldigt bra i förhöret och då försöker väl de bryta av. Men jag tycker snarare att det stärker vår sak, att förhöret går vår väg.