Yrkesfiskaren i Vättern stoppas

Länsstyrelsen vill nu stoppa Södra Vätterns enda yrkesfiskare, Stefan Pettersson. - Han uppfyller inte de krav man kan ställa på yrkesfiske, säger Anton Halldén, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen.
Det är Fiskeriverket som fattar beslut om licens för yrkesfiskare och de ska behandla Stefan Petterssons ansökan om några veckor och har bara gett honom ett tillfälligt tillstånd fram till slutet av januari. Men länsstyrelsen i Jönköping skriver alltså till Fiskeriverket att de anser att han inte ska få fortsätta med sitt fiske i Vättern. Stefan Petterson har yrkesfiskat i Vättern i 10 år. Han driver Hamnens Fisk som förutom fiskeverksamheten har eget rökeri, restaurang och fiskförsäljning i Jönköpings hamn. Enligt rapporterna till Fiskeriverket har han fångat fisk för mellan 200 000 o 350 000 per år de senaste tre åren. Men enligt länsstyreln har han inte redovisat någon inkomst från fisket under tiden, både 1999 och 2000 har han 0-taxerat trots miljonomsättning i sitt företag. Men länsstyrelsen har också många andra anmärkningar, exempelvis vittjas hans nät för sällan, vid något tillfälle har död fisk flutit upp. Dessutom är hans redskap i Vättern är dåligt utmärkta påpekar Länsstyrelsen. Två gånger har han polisanmälts för detta och så sent som i somras fastnade båtar i redskapen så att Sjöräddningen fick rycka ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".