1 av 2
2 av 2
Kåre Westberg gillar inte planerna på sjuvåningshus. (foto: Mattias Sundler/SR)

Höghusen som retar upp i Mullsjö

Mullsjö kommun har planer på att bygga tre sjuvåningshus vid Mullsjön, något som har väckt starkt motstånd bland många Mullsjöbor. Över 500 personer har skrivit på protestlistor.

– Jag har absolut inget emot att man bebygger Ekbacken, men att man ska slå upp tre stycken sjuvåningshus verkar fullständigt vansinnigt i en litet samhälle som är ett utpräglat villasamhälle sgäer Kåre Westberg. Han bor på Myrliden och har både hus och mark i anslutning till marken där höghusen planeras att byggas.

Sedan några år tillbaka äger Mullsjö kommun marken vid Ekbacken i Mullsjö och nu finns alltså planer på att bebygga den med höghus. Från början har det diskuterats tre trevåningshus, vilket också nämndes i den tävling som kommunen utlyste för att få in förslag på hur husen skulle kunna se ut.

Nu blev det bara ett bidrag som kom in, från en Holländsk exploatör och som nu har fått löfte om att bygga husen. Men sedan dess har detaljplanen ändrats och nu finns det utrymme för att bygga sjuvåningshus vilket framkom på det rådslag, där grannar och företrädare från kommunen för några veckor sedan träffades för att diskutera frågan.

– Vi har skickat ut nu på samråd ett förslag till detaljplan för Ekbacken där vi förstår en viss sorts bebyggelse, vi har möjlighet att gå upp mot sju våningar säger Ulf Mattsson som är stadsarkitekt på Mullsjö kommun.

Från början var det tänkt för trevåningshus, vad har fått er att ändra er?

– Projektet har ju bearbetats successivt och vi tyckte det här var så intressant att vi ville testa det säger Mattsson.

Kåre Westberg har tillsammans med en annan granne valt att göra en enkät bland Mullsjöborna och hittills har över 500 namn samlats in och där bara tre säger sig vara positiva till sjuvåningshusen. Kåre Westberg kommer att fortsätta samla in namn och strida mot kommunens planer, han tänker inte ge sig i första taget.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista