Trafikpolis Rolf Högberg. Foto: Alexandra Peterson/SR

Färre fortkörare Huskvarna-Aneby

Efter att hastighetsgränsen sänkts från 90 till 80 på väg 132 mellan Huskvarna och Aneby har antalet som kör för fort ökat. Men polisen har specialbevakat sträckan och lyckats få ner antalet fortkörare på några veckor. Det berättar trafikpolisen Rolf Högberg.

Före hastighetssänkningen på vägen mellan Huskvaran och Lekeryd - när det var en 90-väg - var det runt tio procent av bilisterna som körde för fort.
När hastigheten sänktes till 80 i slutet av november ökade anatlet fortkörare kraftigt första veckan visade trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s mätningar. Var tredje bilist körde för fort.

Efter att polisen nu intensivbevakat sträckan ytterligare en vecka har fortkörarna minskat till 19 procent - men Rolf Högberg räknar inte med att komma ner i tio procent igen.
- Målet är att vi ska halvera antalet fortkörare.

Polisen kommer fortsätta arbetet med att intensivbevaka vissa vägsträckor- nästa kan bli 151:an mellan Värnamo och Hillerstorp eftersom det är en olycksdrabbad väg. Men först måste polisen titta närmare på om olyckorna verkligen beror på hastigheten eller om det finns andra orsaker. Enligt Rolf Högberg handlar inte specialbevakningen om att bötfälla fler bilister utan om säkerheten på våra vägar.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista