Privata företag i länet är negativa till att ha anställda, arbetstränande personer och praktikanter med funktionshinder. Foto:Mats Andersson/Scanpix
Länet

Företag ratar funktionshindrade

Företag i Jönköpings län är inte särskilt pigga på att erbjuda funktionshindrade jobb.

I en undersökning som Arbetsförmedlingen har gjort svarar nästan 42 % av de tillfrågade privata arbetsgivarna i länet nej på frågan om de kunde tänka sig att anställa funktionshindrade personer. Det var bara strax över en tredjedel som svarade ja på frågan.

Inte i något annat län var oviljan så stor som i Jönköpings län.  I grannlänet Kronoberg var det en knapp tredjedel av de tillfrågade privata arbetsgivarna som sa nej till att anställa funktionshindrade.

Även när det gäller praktik eller arbetsträning är oviljan stor i länet enligt undersökningen, då nästan 38 % av företagen säger nej till funktionshindrade även i detta avseende.

När det gäller offentliga arbetsgivare är den negativa attityden någon mindre utbredd, då 16 % säger nej till anställning av funktionshindrade och strax över 4 % säger nej till praktik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista